| |

2.–30.9.2022 | Marjo Hintsala ja Kati Juvani: Theta

Mäkitorppa | Pitkäkatu 25, Jyväskylä.

Theta on Marjo Hintsalan ja Kati Juvanin kolmas yhteisnäyttely. Näyttelyssä on esillä maalauksia unen ja valveen rajamailta. Taiteilijoita yhdistää mielenkiinto tiedostavan mielen ulkopuolella virtaaviin tunnelmiin. Ne voivat ilmetä suorina unikuvina tai unen ja valveen välitilassa näkyvinä väreinä ja muotoina. Ne voivat olla sivulauseessa vahingossa sanottuja totuuksia tai lapsen kontrolloimattomasta puheesta poimittuja ajatuksia.


Marjo Hintsala on oululainen kuvataiteilija, jonka teoksissa pääpaino on värien yltäkylläisyydessä ja valon luomassa tunnelmassa. Luonnonvalon vaihtuvat eri muodot ja sävyt ovatkin taiteilijan suurin inspiraation lähde. Maisemamaalauksissaan Hintsalalle tärkeintä on täydellisen esittävyyden sijaan mahdollisimman vahvan tunnelman ilmentäminen. Henkilöhahmoja kuvatessaan hän niin ikään keskittyy ensisijaisesti kuvaamaan ihmisen sisäistä karaktääriä.

Taiteilijana Hintsala pyrkii jatkuvasti kokeilemaan eri tekniikoita ja työvälineitä, lukkiutumatta yhteen tyyliin. Tähän näyttelyyn hän asettaa esille otteita oppipolultaan, runsaasta tyylistä minimalistisempaan suuntaan. Teosten aiheet pohjautuvat hetken kuuntelemiseen, mielikuvitukseen, tunteeseen ja unimaailmaan. Näyttelyyn valitut työt on toteutettu eri tekniikoin, pääosin akryyli- ja vesiväreillä.

Instagram @marjoartiste


Kati Juvani on raahelainen taiteilija. Taiteessaan Juvani pitää tärkeänä teostensa sisältöjä ja haluaa teoksillaan välittää tunnelmia ja ajatuksia vastaanottajalle. Maalaaminen on ollut hänelle muun tekemisen ohessa kuin salarakas, jonka hän on viimeaikoina tuonut päivänvaloon. Maalaaminen on kuin aukko alitajuntaan samalla tavalla kuin unet ovat. Yhtä vaikeaa kuin unikuvien selittäminen toiselle ihmiselle on, yhtä monimutkaista on alitajuisten tunnelmien esiin tuominen kankaalle. Tietoisen mielen ulkopuolella olevien asioiden, kuvien ja tunteiden saattaminen näkyväksi on Juvanin kunnianhimoinen tavoite.

Maalaamisen ohella Juvani tekee kolmiulotteisia teoksia monista eri materiaaleista mm. paperimassasta ja kumista. Juvani on valmistanut nukketeoksia eri materiaaleista läpi elämänsä ja se onkin yksi voimakas linja hänen taiteessa. Koulutukseltaan Juvani on floristimestari ja kasvit ovatkin usein osa hänen teoksiaan joko materiaalina tai sisältöinä.

Instagram @kati_juvani