Yläkulttuuri ry

Toimintaa Kramsulla ylläpitää Yläkulttuuri ry. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on voittoa tavoittelematta edistää matalan kynnyksen kansalais- ja kulttuuritoimintaa Jyväskylässä sekä kannustaa kaikenlaisia ihmisiä toimijuuteen ja yhteisöllisyyteen ja täten ehkäistä syrjäytymistä.

Lisätietoja löydät Facebookista ja Instagramista.

Yhteys- ja laskutustiedot

Yläkulttuuri ry (Y-tunnus 3113474-9)
Kramsunkatu 5, päärakennus
40600 Jyväskylä

makitorppa ( ät ) ylakulttuuri.fi

Yhdistyksen hallitus 2024

Juha Kuurajärvi, pj
Katariina Nikkilä, vpj
Elli Kivivuori, sihteeri
Ella Valkola, taloudenhoitaja

Hallituksen muut jäsenet: Mari Hyvärinen, Joonas Kaksonen, Tapio Laitinen,
Mariia Niemi, Kukka Harvilahti (varajäsen), Miikka Huisko (varajäsen)

Kevätkokouksessa 2024 valittiin kunniajäseniksi Sanna Klemetti, Emilia Sippala, Erno Beuker ja Inka Koutaniemi.

Yhdistyksen historiaa

Mäkitorppa, Pitkäkatu 25, Jyväskylä

Mäkitorppa (2020-2023)

Yhdistys aloitti toimintansa elokuussa 2020 kun vapaa kulttuuri- ja kansalaistalo Mäkitorppa perustettiin Jyväskylän Mäki-Matissa. Nähtiin, että Jyväskylään tarvittiin epäkaupallinen ja vapaa tila, ja toiminnan esikuvina oli mm. Keltainen talo, Romu & Random (Tampere), Tukikohta sekä Kulttuuribingo (Oulu).

Yhdistysaktiivit pitivät torppaa avoinna useimpina arkipäivinä, jolloin taloon pääsi vapaasti oleilemaan ja vaikka nauttimaan teestä ja seurasta. Torpalla järjestettiin erilaisia tapahtumia, kuten kursseja ja keikkoja. Lisäksi siellä toimi Vapaa Galleria, jossa taiteilijat vaihtuivat kuukausittain. Tiloja vuokrattiin sekä yleis- että yksityiskäyttöön.

Torpan vieressä Pitkäkatu 25:n puutalokumpareella oli myös isompi rakennus, Mäkitupa, missä toimi mm. taiteilijoita sekä Jyväskylä Flamencoyhdistys. Molempien talojen toimijat joutuivat luopumaan tiloista 2023 kun Jyväskylän kaupunki halusi myydä tontin rakennuttajille.

Litkun soolokeikka kiskalla 14.11.2019. Kuva: Tapio Laitinen

Yläkulttuuri -kiska (2019-2021)

Marraskuun 11. 2019 avattiin Jyväskylän yläkaupungille osoitteeseen Kauppakatu 12 alakulttuurikiska, joka sai nimen Yläkulttuuri. Paikan omaehtoisena agendana oli luoda Jyväskylään lisää underground-alakulttuuri-marginaali-akselin säpinää – täysiä ja rakkaudella.

Homman alullepanijat olivat paikallista musiikkiväkeä mm. Litku Klemetti -yhtyeestä ja kioskin alakerrassa toimineen indie levy-yhtiö Luova Recordsin porukasta.

Tila oli merkillepantavan pieni. Lattianeliöitä oli vain noin 8. Kiskalla myytiin pienten levy-yhtiöiden ja marginaalimpien artistien levyjä kaikissa formaateissa, heidän fanituotteitaan, käsitöitä, taidetta, zinejä, kirjoja, sekä kaupan omia tuotteita. Myytiin myös kahvia ja kaikkea ihmeellistä, mitä pieneen tilaan saatiin mahtumaan.

Kioskiin rakennettiin myös pieni siirrettävä esiintymislava ja pienessä tilassa ehti musisoida mm. Robert Ensio Niemistö, Raijan Eno, Petrus Piironen, Sumuposauttaja, Satowhite, Joni Ekman ja Kuuhullu.

Vapaaehtoisvoimin toiminut kioski ei kuitenkaan kestänyt COVID19 -pandemian asettamia vaatimuksia. Ovet laitettiin kiinni ensin keväällä 2020, jolloin mesenaatit tuellaan onnistuivat vielä pitämään myymälän elossa. Kuitenkin vuoteen 2021 tultaessa oli tunnustettava, ettei kioskin pyörittäminen maailman tilanteen vuoksi ollut mahdollista.

Kioski oli auki viimeistä kertaa huhtikuun 17. päivä 2021. Tutut tekijät olivat ehtineet kuitenkin perustaa kioskin nimeä kantavan yhdistyksen, jonka voimin Pitkäkadulle Jyväskylään toteutettiin uusi vapaa kulttuuritila Mäkitorppa, ja katse suunnattiin nyt sen toimintaan.

Voit muistella kioskin historiaa Facebookissa.