Marraskuu 2019 – maaliskuu 2021 | Kauppakatu 12, Jyväskylä

Marraskuun 11. 2019 avattiin Jyväskylän yläkaupungille alakulttuurikiska, joka sai nimen Yläkulttuuri. Paikan omaehtoisena agendana oli luoda Jyväskylään lisää underground-alakulttuuri-marginaali-akselin säpinää – täysiä ja rakkaudella.

Homman alullepanijat olivat paikallista musiikkiväkeä mm. Litku Klemetti -yhtyeestä ja kioskin alakerrassa toimivan indie levy-yhtiö Luova Recordsin porukasta.

Tila oli merkillepantavat pieni. Lattianeliöitä oli vain noin 8. Kiskalla myytiin pienten levy-yhtiöiden ja marginaalimpien artistien levyjä kaikissa formaateissa, heidän fanituotteitaan, käsitöitä, taidetta, zinejä, kirjoja, sekä kaupan omia tuotteita. Myytiin myös kahvia ja kaikkea ihmeellistä, mitä pieneen tilaan saatiin mahtumaan.

Kioskiin rakennettiin myös pieni siirrettävä esiintymislava ja pienessä tilassa ehti musisoida mm. Robert Ensio Niemistö, Raijan Eno, Petrus Piironen, Sumuposauttaja, Satowhite, Joni Ekman ja Kuuhullu.

Lähinnä vapaaehtoisvoimin toiminut kioski ei kuitenkaan kestänyt pandemian asettamia vaatimuksia. Ovet laitettiin kiinni ensin keväällä 2020, jolloin mesenaatit tuellaan onnistuivat vielä pitämään myymälän elossa. Kuitenkin vuoteen 2021 tultaessa oli tunnustettava, ettei kioskin pyörittäminen maailman tilanteen vuoksi ollut mahdollista.

Kioski oli auki viimeistä kertaa huhtikuun 17. päivä 2021. Tutut tekijät olivat ehtineet kuitenkin perustaa kioskin nimeä kantavan yhdistyksen, jonka voimin Pitkäkadulle Jyväskylään toteutettiin uusi vapaa kulttuuritila, Mäkitorppa, ja katse suunnattiin nyt sen toimintaan.

Voit muistella kioskin historiaa Facebookissa.

Lue lisää

Yläkulttuuri ry ja alakulttuuritalo Kramsu

Mäkitorppa