| |

31.1.-28.2.2022 | Laura Typpö: Moments of Stardust

Mäkitorppa | Pitkäkatu 25, Jyväskylä.

Mäkitorpan Gallerian helmikuun näyttely (31.1.-28.2.2022) on valokuvista ja runoista koostuva Moments of Stardust.. Näyttelytila on avoinna Mäkitorpan aukioloaikoina ma-to, seuraa päivitettyjä aukioloaikoja Facebookista ja Instagramista. Tervetuloa.

MOMENTS OF STARDUST:

“Ihmiset ovat tavallaan elävää tähtipölyä, ja tämä näyttely on tavallaan tribuutti näille pienille tähtipölysille.”

Laura Typpö on nuori valokuvaaja, joka on asunut koko ikänsä Jyväskylässä. Moments of Stardust on Typön esikoisnäyttely, jossa urbanisoitunut paikallisromantiikka on vahvasti läsnä näyttelyn kuvastossa. Mäkitorpan pienen taidehuoneen seinillä on helmikuun ajan elämänmakuinen, camp-henkinen nuoruusgalleria Typön omasta elämästä koostettuna. Typön inspiraatio saapuu muiden ihmisten ja heidän tarinoidensa kautta – hänen kuvansa ovat dokumentaarisia sukelluksia arjessa avautuviin tarinoihin. Typön mielestä dokumentaarisen taiteen kauneus on siinä, miten se purkaa taiteen rajoja ja saa kysymään: “Mikä vittu on taidetta?” Typölle vastaus on eletyt päivät. Hän inspiroituu tekemään taidetta hetkistä, joita ei ensinäkemältä kokisi ikuistamisen arvoisiksi, mutta jotka avautuvat taiteeksi käännettäessä vastapainoksi arjen harmaudelle, jopa oman tyylin synkkyydelle. Niihin jää tyhjää, valkoista tilaa ja runsaasti tulkinnanvaraa. Hän kokee, ettei kuvista saa sanoa liikaa, jotta taikuudelle jää alaa elää.

Valokuvia säestävät Ira Kauppisen, Miss Vilman ja Elmy Helmoksen runot. Ira Kauppinen on Typön kumppani ja media-alan opiskelija, jonka runoja esitetään ensimmäisen kerran tämän näyttelyn puitteissa. Kauppisen kirjoittaminen ei lähde ajattelusta, vaan on hetkeen sitoutunutta. Hän kirjoittaa terapiaksi itselleen; pahan olon poistamiseksi, ja tässä näyttelyssä esiintyvät tekstit ovat jonkin tietyn tunnetilan tavoittelua, oman kokemuksen sanoittamista silloinkin kun inspiraatio on hukassa. Kauppinen kokee, että on tärkeintä kirjoittaa sellaisia asioita, joista saa toivoa ja hyvää oloa.

Miss Vilma on Forssasta Jyväskylään muuttanut antropologian opiskelija. Moments of Stardust on hänenkin runojensa ensinäyttämö. Vilman inspiraation lähde sijaitsee ajatusten vellonnassa – kaikesta eniten häntä ajavat kirjoittamaan tunteiden lataukset ja purkautumispisteet. Onni ja rakastumisen kokemukset sekoittuvat nuoreen murheeseen ja kieli poskessa -asenteeseen elämän koukkuja kohtaan. Vilma rakastaa luodata 60- ja 70-lukujen kulttuuriin ja estetiikkaan, ja on niin sanottu rock-tyttö, joka on löytänyt runoudesta terapeuttisen tilan niille tunteille, joissa hän on “vellonut liian kauan”, ja jotka viimein purkautuvat paperille.

Elmy Helmos on jyväskyläläistynyt suomalais-ranskalainen runoilija ja kirjallisuuden opiskelija. Hänen esikoisteoksensa Näin nähdään unia (Esterin kirja) julkaistiin helmikuussa 2021. Hän on ollut mukana perustamassa poikkitaiteellista Voir-kollektiivia ja esiintynyt lavarunoilijana yksin sekä muusikoiden kanssa. Tähän näyttelyyn hän on sen hengen mukaisesti valikoinut esitettäväksi ja laulettavaksi runoja Jyväskylässä vietettyjen vuosien varrelta. Elmy Helmos on kiinnostunut sanojen, kielen ja merkityksen maagisesta puolesta sekä semiotiikasta ja hakee inspiraatiota niin kirjallisuushistoriasta, mytologioista kuin omista muistoistaankin. Runoissaan hän hyödyntää kielen musikaalisia ja kuvallisia puolia luodaten sisäiseen maailmaan, sen uniin ja liikahduksiin. Esikuvinaan hän pitää mm. Anne Sextonia ja Lauri Viitaa.