7.10.2024 | Työpaja: Me in Nature = Nature in Me

Kuvan etualalla on kellastunutta, korkeaa kaislikkoa. Vasemmassa reunassa kaislikon keskellä on valkoiseen hameeseen pukeutunut hahmo, joka kurottaa käsivarsiaan kohden pilvistä taivasta.

PERUTTU / CANCELED

  • Aika: Lauantaina 7.10.2023 klo 16:00–17:30
  • Paikka: Piha ja/tai Isosali, Kramsunkatu 5 (päärakennus)
  • Hinta: Vapaaehtoinen kannatusmaksu.

Me in Nature = Nature in Me tanssiteos muuntuu työpajaksi, missä tutustutaan omaan luontosuhteeseen liikkeen ja kasvien avulla ja musiikin vaikutukseen omassa luonnossa. Lähdemme yhteiselle tutkimusmatkalle, jossa siemenen juurten ja ituvaiheen kautta pääsemme maanpinnalle yhteyteen muiden elollisten kanssa ja tanssimaan äärettömyydessä, kohti visuaalista taidetta, jota olemme hyödyntäneet myös tanssiproduktiossa video- ja kuvatuotannon avulla. 

Työpajan aikana tutustutaan suomalaisten kasvien hyötyihin ja maistellaan niin tinktuuroita kuin haistellaan eteerisiä öljyjäkin. Työpajalla luodaan kaikki aistit hereille, jotta matka omaan luontoon olisi mahdollisimman moniaistillinen. Äänimaisemana käytetään produktion äänimaisemaa.

Työpajassa sukelletaan teoksen taiteellisen prosessiin itse ja tutkinkin miten tanssiteos on sovellettavissa työpajaformaattiin tämän avulla. Olen jo itse teoksessa ottanut paljon mukaan osallistavia elementtejä, kuten yhteisten rytmien tuottamista ja saimme palautteessamme toiveita siitä, että katselija pääsisi myös itse lavalle kokemaan siemenestä kasvun kasviksi.

Ohjaajan esittely

Johanna Hurme on nuorena hukkunut tanssin maailmaan musiikin kautta, joka vei hänet matkoille varastohalleista ja klubeista toiseen 1990-luvun loppupuolella. Tanssitunneilla hän aloitti käymään aikuisiällä, yli viisitoista vuotta sitten. Johanna rakastui lajien takana olevaan sosiaaliseen kulttuuriin ja yhteisöllisyyteen, sekä lajien kautta pääsevään itseilmaisuun. Vuosien myötä hän mieltyi syvemmin rumpujen rytmiikkaan ja keskittyi house tanssilajiin sekä tansanialaiseen perinnetanssiin ja japanilaiseen Butoh-tanssilajiin.

Sisällään hänellä  kuitenkin oli aina levottomuutta ja ymmärtämättömyyttä tunteita kohtaan, jotka aiheutuivat liikkumisesta ja omien juurien löytämisestä. Johanna Kaipasi syvempää ymmärrystä ja tietoa kiintymyksestään tanssiin. Tanssi- ja liiketerapia sekä tanssipedagogiikan -opintojen myötä hän tutustui autenttiseen liikkeeseen ja moniin erilaisiin menetelmiin, jotka syvensivät vapaan ilmaisun muotoa tanssissa  ja hän palasi takaisin maailmaan, jonka olin oppinut varastohalleissa tanssiessaan. Hän Kehitti My Body in the Circle -konseptin tanssi- ja liiketerapian lopputyönä. Fytoterapian opintojen myötä hän on  tanssin ja liikkeen äärelle yhdistänyt kasvien avulla eri aisteja ja tutkimusmatkaa luontoo(ni). Näitä menetelmiä ja oppeja hyödyntäen hän  jakaa oivalluksiaan ihmisille oman liikekielen ilmaisuun ja esittämiseen sekä oman luontoyhteyden löytämiseen.

Johanna on toiminut tanssijana Tanssiteatteri Krampilla vuodesta 2019 alkaen. Vuonna 2021 hän perusti Väkivä Collectiven. Joulukuussa 2022 ensi-iltansa sai debyyttiteos Me in Nature = Nature in Me (Väkivä Collective), joka keräsi lähes 100 katsojaa Villa Ranaan Jyväskylään. Kollektiiville on tulossa esityksiä teoksesta Helsinkiin elokuun lopussa ja työpajaversiona Johanna tutkii miten voisi kulttuurista/taiteellista kestävyyttä rakentaa tanssitaiteen puolelle.